Radarkép

A radarkép használata

A friss HD radarkép használatakor lehetőséged van a radarképbe belenagyítani ( használd a +/- jeleket). Valamint a lejátszást is elindíthatod, ami az elmúlt nagyjából egy óra csapadékmozgását mutatja meg.

A csapadéktömbök (eső/hó) mozgásából következtethetsz, hogy milyen irányban halad tovább a csapadék és mikor ér el adott helyre.

A radarképről

A radar egy távérzélő műszer, amelyet először katonai felhasználásra dolgoztak ki a másoid világháború idején.

A radar kibocsát egy impulzust, majd méri a visszaérkező impulzusok erejét, intenzitását. A visszaérkezés idejéből és intenzitásából meghatározható a csapadéktömb távolsága és a csapadék jellege is. A különböző csapadékfajták ugyani s más-más módon verik vissza a radar impulzusait, így ebből meghatározható a csapadék jellege, intenzitása is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg három helsíznen üzemeltet radarállomást, ezekből állítja elő a radarképet (Pogányvár (Sármellék közelében), Budapest – Pestszentlőrinc, Nyíregyháza – Napkor).

A radarképen a kék-zöld-sárga-narancs-piros szín mutatja a csapadék intenzitását, minél vörösebb a színárnyalat annál hevesebb az eső. A radarképek kiemelten használhatóak a zivatartömbök mozgásának követésére, és akár ulta rövid távú előrejelzésre is.