Medikán: mediterrán hurrikánok a Fekete-tengeren

A medikánok olyan metiterrán ciklonok, amelyek trópusi, vagy szuptrópusi ciklonok jellegét mutatják. Elnevezésük a medicane, az angol mediterranean hurricane kifejezésből származik, és ez lett magyarítva.

A medikánok létrejötte

A medikánok olyan mediterrán ciklonok átalakulásával jönnek létre, amelyek hosszabb ideig tartózkodnak a Földközi-térség meleg tengervizei felett és ennek hatására átalakulnak.

Míg a mediterrán ciklonok elsősorban a környezetük hőkülönbsége és a magasban futó szeleknek, a futóáramlásoknak köszönhetik keletkezésüket, addig a medikánoknál már más folyamatok lesznek a meghatározóak.

A meleg tengervíz hatására ezek egy központi meleg maggal rendelkeznek, és energiájukat ebből a melegből és a magasban lévő hideg levegő közötti hőkülönbségből nyerik.

Ennek hatására erős zivatarfelhők alakulnak ki benne, különösen a központi terület körül, azonban a hurrikánokra jellemző szem nem jön létre.

A medikánok, akárcsak a hurrikánok, komoly károkozásra képesek, elsősorban az őket kísérő heves esőzések miatt. Ugyanakkor elérve a szárazföldet, akárcsak a hurrikánok, úgy a medikánok is jelentősen gyengülnek és veszítenek erejükből.

Medikánok a Földközi tengeren

A medikánokról szóló első jelentések az 1980-as években jelentek meg a Földközi-tenger térségéből, amikor széleskörben elérhetővé váltak a műholdfelvételek.

A korábbi adatok újrafeldolgozása alapján azonban a becslések szerint 1947 és 2011 között nagyjából 100 trópusi jellegű ciklon érintette a Földközi-tengert.

Némely medikán a Földközi-tenger térségében elérte az 1-es illetve a 2-es hurrikán fokozatot is.

Az eddigi legerősebb medikán a Ianos, a hagyományos hurrikánbesorolásban a 2-es fokozatig erősödött.

A Ianos medikán 2020 szeptember 16-án érte el a görög partokat, ekkor közel 160 km/órás széllel és 984 mb-os légnyomással rendelkezett, ami a 2-es fokozatú hurrikánnak felel meg.

Ianos 2020-09-17 1140Z.jpg
A Ianos medikán

Medikánok a Fekete-tenger térségében

Medikánok nem csak a Földközi-tengeren, hanem a Fekete-tenger medencéjében is kialakulhatnak, és befolyásolhatják a szomszédos Ukrajna, Oroszország, Törökország Románia időjárását, sőt ha kisebb mértékben is, de az időjárás Erdély keleti felében is módosulhat.

Ugyanakkor ezidáig hurrikán erősségű medikánt még nem figyeltek meg a Fekete-tengerben, azonban trópusi ciklon jellegű medikánokat igen:

  • 2002. március 21.
  • 2002. augusztus 7-11.
  • 2005. szeptember 25-29.
  • 2018. szeptember eleje

A 2021-es Medikán a Fekete tengeren

A 2021-es évben különösen magasra emelkedett a Fekete-tenger vízhőmérséklete, 25-27 C fok volt átlagban, de a nyugati medence partvidéki területein helyenként 30 C fokot is mértek. Ez 2-4 C fokkal volt magasabb az átlagos értéknél.

tropical-like-cyclone-medicane-alike-black-sea-impact-sea-temperature

A medikán Törökországban 27 ember életét követelte, mert a heves esőzések nyomán megáradtak a folyók és földcsuszamlások jöttek létre.

A medikán később lecsapott az orosz területekre is és itt is több halálos áldozata volt a heves esőzéseknek. 100 ezer ember maradt áram nélkül és több ezer embert telepítettek ki.

Krasznodar területén volt olyan terület, ahol 47 mm csapadék hullott le egy óra alatt.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük