Ida hurrikán: egy millió ember maradt áram nélkül

A négyes kategóriájú Ida hurrikán az elmúlt órákban ért partot Amerika parjainál. Majdnem pontosan azon a területen, ahol 16 évvel ezelőtt a Kathrina hurrikán.

1,082,955 ember van jelenleg áram nélkül Amerika déli részén az Ida hurrikán pusztiítása miatt. Mivel a hurrikán ezekben a percekben is a part menti területeken tartózkodik, ezért egyelőre keveset lehet tudni a károkról.

Jean Lafitte város polgármestere szerint, a települést: “totálisan megsemmisítette” a hurrikán. Bár több várost is evakuáltak, több száz száz embert továbbra sem érnek el a településen.

Az Ida hurrikán négyes kategóriájú hurrikánként érte el a partokat, 240 km/órás széllökéseket produkálva. Az elmúlt órákban a hidegebb szárazföldi területek fellett lényegesen veszített már erejéből, egyes fokozatúra gyengült, és a széllökések “csak” 150 km/órás -sak.

A hurrikán nyomán fellépő esőzések miatt villámárvizekre kell számítani: Hammond, Tickfaw és Ponchatoula lakóit felszólították, hogy hagyják el otthonaikat és keressenek azonnal magasan fekvő területeket.

Az Ida hurrikán szeme, mintegy 25 mérfölddel kerülte csak el New Orleans városát, amelyet 2006-ban a Katrina hurrikán pusztított. Noha akkor a város nagyjából 80%-át evakuálták, 1464 halálos áldozatot követelt a hurrikán. A hurrikán nyomán a 484 ezres város lakosságának jelentős része elhagyta New Orelans. A hurrikán után népessége 230 ezerre esett vissza.

Az Ida hurrikán hatásairól egyelőre kevés információ van. New Orleans városát most elkerülte a legrosszabb, de Louisana több megyéjében is 2-300 mm csapadék hullot le 24óra alatt, így az áradások még csak most következnek.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek