1,2 millió embert evakuáltak az árvíz miatt, egy nap alatt 600 mm csapadék esett le!

Legalább 25 ember meghalt és 1,2 millió embert kellett evakuálni Kína Henan tartományából.

Henan tartományban Zhengzou városában a kínai Meteorológiai Intézet jelentése szerint 622,7 mm csapadékot mértek július 21-én mindösszesen 24 óra alatt (Magyarországon az éves csapadékösszeg 600 mm alatt van kevéssel).

A Világ Meteorológiai Szervezet, a WMO adatai szerint a városban az éves átlagos csapadék 645 mm, míg júliusban az átlagos csapadék 147 mm. Július 20-án volt olyan időszak, amikor egyetlen óra alatt több csapadék hullott, mint a július havi átlag.

Zhengzou városában a metrót elöntötte a víz. Számos kép látható, ahol az emberek nyakig érő vízben állnak a metróban, mások az elöntött metróalagútban menekülnek az áradás elől. Több tucat autót pedig a város utcáin sodor az árvíz. A város több pontján megszakadt az áram és a vízellátás is.

Henan tartomány több mint egy tucat városában hasonló helyzet alakult ki az elmúlt napokban. Különösen Rozhou városát érintették az áradások. Legalább 14 további településen mértek 200 mm-t meghaladó csapadékot az elmúlt 24 órában. Ruzhou-ban 192,8, Xinmi 432,1 és Xingyang 337,8 mm csapadékot jegyzett fel.

A helyi Xinhua hírügynökség szerint több mint 100 ezer embert kellett evakuálni, majd ez a szám 1,2 millióra emelkedett. A Reuters hírügynökség szerint egy alumínium üzem is felrobbant az áradások miatt.

A kínai Hadsere arra figyelmeztet, hogy a rendkívüli csapadék miatt gátszakadásokra is fel kel készülni, számol be róla az AFP hírügynökség. Kedd esti jelentések szerint egy 20 méteres repedés jelent meg a Yihetan gáton.

Az extrém csapadék meteorológiai háttere

Zhengzou városában egyetlen óra alatt 201,9 mm csapadék hullott le, amivel megdöntötte az 1975-ös 198,5 mm-es rekordot.

A mostani felhőszakadások hátterében a térségtől délre lévő Yanhua tájfun tehető felelőssé, amely megközelítette a délre fekvő Fujian tartományt és hatást gyakorolt Henan tartomány időjárására is.

A tájfun nyomán ugyanis a tenger felől nagy nedvességtartalmú levegő áramlott Henan fölé. Ez a levegő a Henan tartományban lévő hegyvidéket elérve heves felhőszakadásokat okozott. Zhengzou városa ráadásul egy medencében helyezkedik el a Sárga folyó partján, amelyet magas hegyláncok fognak közre. A felemelkedő levegő pedig kedvez a zivatarok kialakulásának.

A meteorológusok szerint, amint a tájfun eléri a szárazföldet, az időjárás csapadékos jellege enyhülhet az árvízzel sújtott Henan tartományban.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek