Hőkupola, vagy hődóm: mi az és miért okoz tartós hőhullámot?

A hőkupola, vagy más nevén hődóm egy időjárási jelenség, amely tartós hőséget okoz. A jelenség akkor fordul elő, amikor erős magas nyomású légköri állapotok állnak fenn és ezek kombinálódnak a La Nina jelenséggel, melynek során a magas hőmérsékletek alakulnak ki és esnek csapdába a nagy nyomású hőkupola alatt.

A hőkupola meteorológiai kiváltó okai

A NOAA, az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet szakemberei feltérképezték, hogy milyen kiváltó okok szükségesek a hőkupola kialakulásához és azt találták, hogy a fő ok az óceán hőmérsékletének erős változása nyugatról keleti irányban a Csendes -Óceán trópusi területein a jelenséget megelőző téli időszakban.

Képzelj el egy medencét, ahol bekapcsolják a fűtést – a hőmérséklet gyorsan emelkedik a hősugárzók körül, miközben a medence több része lassabban melegszik fel. Ha úgy gondolunk a Csendes-Óceánra, mint egy nagyon nagy medencére, az óceán nyugati medencéjének hőmérséklete az elmúlt évtizedekben gyorsabban emelkedett, mint a keleti fele. Ez komoly hőmérsékleti különbséget eredményezett a Csendes-Óceán nyugati és keleti partja között. Ez természetesen a légköri nyomás különbségét is eredményezte, ami szeleket hozott létre az óceán egész területén a téli időszakban.

Mindez azt eredményezte, hogy a konvekció révén a magasabb hőmérsékletű területek felett a levegő felemelkedik (Csendes-Óceán nyugati fele), majd a felemelkedett levegő lesüllyed a középső és keleti területeken.

Ahogy a szelek a forró levegőt kelet felé szállítják a magasban, a jet stream csapdába ejti ezt a levegőt és elszállítja távolabbi, északibb területekre, ahol lesüllyed és hőhullámokat okoz. Így alakul ki a hőkupola, vagy hődóm.

A hőkupola jellegzetességei

A hőkupolában magas légköri nyomás uralkodik és lefelé szálló légmozgások. Ez azt eredményezi, hogy a hidegebb levegőt kiszorítja a hődom alól a légmozgás.

Mivel a hőkupola a légkör magasabb régióiba is felnyúlik ezért ez a magas nyomású légköri képződmény nehezen mozdul el, stacionárius, és ezért tartós hőhullámot eredményez.

Bár egy-egy konkrét hőhullám nehezen köthető közvetlen módon az éghajlatváltozáshoz, az általánosságban elmondható, hogy az éghajlatváltozás az ilyen jelenségeket, mint a hőkupola gyakoribbá teheti.

A legutóbbi hőkupola Kanadában eredményezett rekordmagas hőmérsékleteket, Lytton városában 49,6 C fokot mértek, ami közel 5 C fokkal magasabb, mint a Kanadában valaha mért legmagasabb érték.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük