Több tucat ember halt meg a rekordhőség miatt Kanadában

hőhullám

Több tucat ember halálát okozta az a precedens nélküli hőhullám, ami a napokban söpör végig Kanadában, és megdönt minden eddigi rekordot.

A Vancouver-i rendőrség jelentése szerint csak a körzetükben több mint 130 váratlan haláleset történt péntek óta. A legtöbb elhunyt idős ember volt, vagy valamilyen meglévő egészségügyi problémával küzdött. Leggyakrabban szív- és keringési betegségek húzódtak meg a váratlan halálokok mögött.

Kanadában már több napja rekordmeleget mérnek, csütörtökön 49,6C fokos rekordértéket jegyeztek fel Brit Kolumbiában Lytton városában.

Kanada mellett az Egyesült Államok északnyugati területein is rekordmagas hőmérsékleti értékeket – és halálos áldozatokat eredményezett a hőhullám.

A szakértők szerint a globális éghajlatváltozás növeli a hasonló hőhullámok gyakoriságát, ugyanakkor egy konkrét eseményt az éghajlatváltozáshoz kötni összetett kérdés, és nem mindig egyértelmű.

A hőhullámok egy un hőkupola jelenség okozza, amely Kaliforniától a sarrköri területekig húzódik. Noha a tengerparti területeknél némi enyhülés várható, ez nem érinti a belső területeket, ahol tovább tart a hőség.

A hőség extrém voltát mutatja, hogy Kanadában ezidáig még sosem emelkedett a hőmérő 45 Cf okig, azaz közel 5 C fokkal dőlt meg a melegrekord.

A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma az elkövetkező napokban tovább fog növekedni.

Egyedül Vancouver városában 65 ember halálért teszik felelőssé a hőséget.

Steve Addison rendőrtiszt elmondása szerint: ”15 éve dolgozom, de sose láttam ehhez hasonló halálozási hullámot ilyen rövid idő alatt”.

Lisa Lapointe Brit Kolumbia kormányzati tisztviselője szerint az átlagosnál 100-zal több halálesetet jelentettek péntektől-hétfőig tartó időszakban.

Lytton városában, ahol a rekorddöntés megszületett szinte elviselhetetlen a hőség. Kanadában a legtöbb lakásban nincs légkondícionáló, hiszen arrafelé nem jellemzőek a hőhullámok. Viszont az összes szállodai szobát kivették az emberek hiszen ott mindenhol elérhető a légkondícionálás, és így próbálják meg az emberek átvészelni a hőséget.

Total
10
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek