Kezdődik a harmadik hőhullám, mutatjuk meddig tart

hőhullám

A hét elejének enyhébb időjárás után keddtől ismét intenzív felmelegedés kezdődik, megérkezik a harmadik hőhullám.

Kétosztatú Európa

Európa időjárás alapvetően megosztott. A Földközi-tengertől egészen Oroszországig és fel a Skandináv félszigetig egy magas nyomású légköri képződmény határozza meg az időjárást, napos, és kifejezetten meleg időjárást okozva. A tegnapi napon számoltunk be róla, hogy Lappföldön melegrekord született 33,5 C fokkal, ami 10-15 C fokkal melegebb, mint az ilyenkor szokásos átlagérték.

Európa nyugati felében egy a Brit-szigetek feletti központú ciklonrendszer található, ami lényegesen csapadékosabb és hűvösebb időjárást eredményez a kontinens nyugati felében.

A Kárpát-medence is a magas nyomású anticiklon uralma alá kerül az előttünk álló napokban. Egy un. magassági gerinc épül ki, száraz, felhőmentes időjárást biztosítva.

A ciklon keleti előoldalán Afrika felől különösen meleg levegő érkezik hazánkba, ami együttesen kialakítja az idei év harmadik hőhullámát.

Csütörtökön tetőzik a hőhullám

Kedden országszerte 30-33 C fokokat mérhetünk, csapadékra sehol sem kell számítani.

Szerdán tovább fokozódik a hőség 33-36 C fokig emelkedik a hőmérséklet. Némi fátyolfelhőzet a nyugati határszélen lehet. A legforróbb a délnyugati megyékben és a Kiskunsági homokhátságokon lehet, ahol gyorsan tud felmelegedni a hőmérséklet.

Csütörtökön tetőzik a harmadik hőhullám ekkor már 33-38 C fokokat várhatunk, de nem zárható a 40 C fok közeli hőmérséklet sem olyan területeken, ahol a lokális mikroklíma erre különösen alkalmas.

Érkezik a hidegfront

A hőhullámnak egy pénteken érkező hidegfront vet véget, ami a nyugati megyékben már enyhíti a hőséget. A hidegfront a mostani számítások szerint csapadékkal érkezik, záporok-zivatarok várhatóak, különösen a nyugati és középső megyékben. Akár heves zivatarokra is számítani kell.

A jelenlegi modellszámítások szerint péntektől érdemi csapadék érkezhet az ország jelentős részére.

Total
12
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek