Még van néhány napunk az újabb kánikuláig

A hétvégén egyelőre nem tér vissza a kánikula, de fázni sem fogunk. Fordulat majd keddtől jöhet.

Az előttünk álló napokban egy alacsony nyomási képződmény határozza meg időjárásunkat, ennek köszönhetően az eddigi kánikulához képest kellemesebb, és kissé felhősebb időben lesz részünk.

Tőlünk északkeleztre egy magassági hidegörvény helyezkedik el, ennek hatása érződik az ország keleti felén, így pénteken elsősorban a Dunától keletre kel záporok-zivatarok kialakulására számítani. Jellemzően 22-27 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, de a zivatarok környezetében ennél lényegesen hűvösebb is lehet.

Szombaton is alapvetően ez a hidegörvény határozza meg időjárásunkat a keleti országrészben. Itt továbbra is többfelé kell záporok-zivatarok kialakulására számítani. Nyugaton szárazabb időjárás várható. 25-29 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Vasárnap aztán nyugat felől növekszik meg a felhőzet és a délutáni órákban elszórtan már zápor-zivatar is előfordulhat – elsősorban a nyugati országrészben.

Hétfőn eleinte még nyugaton borult lesz az ég és kisebb eső, záporeső előfordulhat, majd fokozatosan csökken a felhőzet. Számottevő csapadék inkább a nyugati országrészben várható, a középső területeken nem kell érdemi csapadékra számítani.

Keddtől érkezik a kánikula

Keddtől aztán alapvetően átalakul az időjárás jellege. Nyugat-Európát megközelíti az Atlanti-óceán felől egy markáns ciklon.

Ciklon Európa nyugati partjainál

A ciklon előoldalán nedves és meleg levegő éri el Nyugat-Európát ezért itt ismét heves zivatarokra lehet számítani.

Magyarországon azonban a ciklon előtt egy un. magas nyomású gerinc épül fel, azaz felhőoszlató hatások érvényesülnek, ugyanakkor dél felől lényegesen  melegebb levegő érkezik.

Ismét beköszönt a száraz, napos idő, és vele a kánikula. Napról-napra emelkedik majd a hőmérséklet.

Csütörtökön a déli országrészben már ismét 35 C fok körüli, vagy a feletti értékekre számíthatunk.

Érkezik a lehűlés?

A jelenlegi modellfutások szerint azonban ez a hőhullám nem lesz olyan tartós, és a jövő hét vége fele ismét lehűlés érkezhet – talán csapadékkal. De ez a forgatókönyv még sok bizonytalanságot rejt magában. Ami egyelőre biztosnak tűnik az a keddtől érkező kánikula.

Total
10
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek