Tornádók száma Európában

tornádók Európában

Mennyire gyakori az öreg kontinensen a tornádó? Nos, meglepő módon nem számít ritkának! Mutatjuk a konkrétumokat.

9529 tornádó Európa-szerte

A European Severe Weather Database adatbázisában gyűjtik a szakemberek Európa minden országából a szélsőséges időjárási helyzeteket.

Ezen adatbázis szerint eddig 9529 tornádót jegyeztek fel a kontinensen.

Az alábbi térkép 2010-2021 között mutatja a tornádók eloszlását Európában. Forrás: ESSL

Néhány kis területű európai országot leszámítva minden országból jegyeztek már fel tornádót.

A tornádók legnagyobb gyakorisággal nyugat- és közép Európában fordulnak elő. Ugyanakkor a szakértők szerint a mediterráneumból és Európa keleti feléből lényegesen kevesebb a tornádó jelentés, mint amennyi a valós eset. Ennek oka, hogy Nyugat-Európa sűrűbben lakott és a megfigyelő hálózat is jobban kiépült.

Az európai tornádók időbei eloszlása

A tornádók időbeli eloszlást tekinte a a 15-16 óra közötti időpont tekinthető a csúcsidőszaknak, egy másodlagos maximummal 9-10 óra között. A tornádók kialakulásában fontos szerepet tölt be a feláramlás, amihez kellő időtartamú besugárzára van szükség éppen ezért a délutáni időpontok a legalkalmasabbak meteorológiai szempontból a tornádók kialakulására.

Az éves eloszlást tekint a mediterráneumban inkább az őszi-téli időszakban fordulnak elő a tornádók, mígy Európa többi részén a nyári időszakban van a csúcs.

Az áldozatok számát tekintve összesen 822 halálos áldozatot tartanak számon. Az esetek között 10 olyan is akad, ahol a tornádó 20 halálos áldozatot hagyott maga után. A halálos áldozatok száma átlagosan 10-15 fő között van, és a halálokozásért elsősorban az F2-F3-as tornádók a felelősek.

Gyakoribbá válnak-e a tornádók?

Az adatbázisok szerint igen, ugyanakkor ezzel óvatosan kell bánni. A technológiai fejlődés miatt egyre több tornádóról szerzünk tudomást. De e mögött nem biztos hogy valós esetszám növekedés is van.

Tornádók számának alakulása Európában. Forrás

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek