VIDEÓ: 300 házat mosott el az iszapár Japánban

Hatalmas mentési munkálatok kezdődtek Japánban, miután egy földcsuszamlás elmosta Atami települést. Két ember meghalt, legalább húsz embert keresnek.

Több száz ember fogott össze, hogy átfésüljék azt a hegyoldalt túlélők után kutatva, amelyet vasárnap fekete iszapár öntött el.

Számos házat mosott el teljesen az az iszappal kevert ár, amely a várost sújtotta a heves esőzéseket követően.

Atamiban az elmúlt három napban több eső esett, mint máskor a egész július hónapban.

A közösségi médiában közzétett videók szerint a földcsuszamlás a hegyekből indult útnak és keresztülgázolt Atami városában majd folytatta útják a tengerhez.

A helyi lakosok először „szörnyű zajt” hallottak, majd az iszapár elsodort mindent magával.

Japán nagyon sűrűn lakott és erősen hegyes ország, így a hegyomlások és földcsuszamlások nem rendkívüliek arrafelé. Ugyanakkor egyes adatok szerint ezek a jelenségek gyakoribbá válhatnak a klímaváltozás hatására.

Több ezer embert kellett kitelepíteni az áradások miatt

Yoshihide Suga miniszterelnök egy azonnali reagálású akciócsoportot hozott létre, amelynek feladata a katasztrófa enyhítése. Ugyanakkor a Csendes-óceán partvidékén a heves esőzések miatt máshol is készenlétben tartják a mentőcsapatokat. Megkérték további a helyi lakosságot, hogy álljanak készenlétben.

Sakae Saito Atami város polgármestere szerint legalább 300 ingatlant érintett a földcsuszamlás.

Ezzel egyidőben több ezer embert telepítettek ki, mivel a heves esőzéseket áradások követték az alacsonyan fekvő területeken.

Egy éves csapadék hullott le

Japán egyes területein több száz milliméter eső esett, Hakone városában pedig 780 mm csapadék hullott le (Magyarországon az éves csapadékösszeg 600 mm körül van).

Noha az extrém csapadékot okozó alacsony nyomású légköri képződmény vasárnap estére elhagyja Japán, sajnos egy újabb ciklon érkezik, és továbi egy hetes csapadékos periódus vár Japánra.

A japán meteorológiai intézet korábban lila színű (ott a legmagasabb fokozatú) időjárási figyelmeztetést adott ki a várható heves esőzések és azt azt követő földcsuszamlások miatt.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek