Rekordmeleg után áradások és erdőtüzek

Tegnap megdől a hőségrekord a kanadai Lytton városában ma már evakuálni kell a település lakóit a közelben kitört erdőtüzek miatt. De a tűzek mellett az áradások is veszélyeztetnek több települést.

Mint arról korábban beszámoltunk döbbenetes hőhullám érinti Kanadát, és Lytton településen 49,6 C fokot mértek a tegnapi napon.

A település közelében tegnap délután erdőtüzek pattantak ki, hat órával ezelőtt pedig felszólították a lakosságot, hogy hagyja el a települést, mert a tüzek már lakóépületeket fenyegetik. Mindez jól látható az alábbi videóban:

Jan Polderman, egy helyi lakos szerint csoda volt, hogy evakuálni tudták a lakosságot. Elmondása szerint az első füst megjelenését követő 15 percben már lángok vették körül a települést.

A helyi hatóságok már 486 idő előtti haláleset rögzítettek, ami a rendkívüli hőhullámhoz köthető.

Közben a tűzoltók a környéken több helyen is küzdenek az erdőtűzzel.

Áradások a rendkívüli meleg miatt

De nem csak erdőtüzek fenygeteik Nyugat-Kanada lakosságát, hanem az áradások is. Kanadában a magasabban fekvő hegyvidéki területeken nyáron is igen sok hó található a hegyvidékeken. A mostani hőhullámban azonban döbbenetes gyorsasággal indul meg a hó olvadása, ami árvizek kialakulását eredményezte.

Az olvadás ütemére jellemző, hogy szakértők szerint olyan gyorsan olvad el a hó, és válik belőle víz, mintha naponta 100 mm eső hullana a térségre. Összehasonlításképpen: Magyarországon éves átlgaban nagyjából 600 mm hó hullik.

Éghajlatváltozás = összetett krízisek?

A kanadai szituáció jól mutatja meg az éghajlatváltozás által kiváltott jelenségek összefonódását. Az éghajlatváltozás hatásársa növekszik az extrém időjárási helyzetek valószínűsége. Ilyen a mostani hőkupola helyzet is.

Ezek a szituációk extrém hőhullámot generálnak, ami kiugró halálozást eredményez. A hőhullán ezen túl felelős lehet erdőtüzek kialakulásáért, és akár áradásokat is megindíthat. A rendszerek dominóelv szerint pillennek meg.

Total
3
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek